Fanfara lui Crăciun este o formaţie de muzică tradiţională din satul Zece Prăjini (Moldova), care ştie cum şi ce să cânte la orice ocazie: mese festive, nunţi şi alte evenimente de familie. Muzicienii formaţiei poartă mai departe tradiţia strămoşilor prin practicarea, încă din copilărie, a unor ritmuri uluitoare, care provoacă o emoţie teribilă!
Moldova, regiune istorică din nord-estul României, este cunoscută pentru izolarea ei, pentru peisajul aspru şi pustiu, dar şi pentru poezia interioară, specifică locuitorilor săi.
În micul sat Zece Prăjini, câţiva bătrâni romi, cu instrumente de suflat, continuă să păstreze ritmurile specifice neamului lor. Aceste trupe populare însoţesc, cu melodiile lor, ritualurile de pe parcursul vieţii: aniversări, botezuri, nunţi şi sărbători din sat. Muzica lor joacă un rol vital în cadrul comunităţii.
În Balcani, fanfarele sunt formate, în mare majoritate, din lăutari romi, care au fost în stare să transforme, cu geniul lor caracteristic, stilul static al formaţiilor tradiţionale occidentale. Istoria lor datează de pe vremea formaţiilor militare folosite de către curţile domneşti din Turcia şi România, în secolele 17 – 19. În plus, ocupaţia otomană din Balcani a marcat durabil muzica romilor în Europa Centrală. Acest amestec fascinant, configurat de-a lungul secolelor, din elementele diferitelor origini, din improvizaţie şi din temperamentul jucăuş al muzicienilor romi, conferă acestui tip de muzică o originalitate unică.
Crăciun Ivancea, clarinetist şi dirijor al Fanfarei 10 Prăjini, este „gardianul” acestei muzici transmise din generaţie în generaţie şi face legătura artistică dintre tineri şi bătrâni. Pentru că în această formaţie, toate generaţiile sunt prezente: bătrânii care joacă melodiile şi dansurile tradiţionale (hora, sârba brâul), dar şi tinerii, care preferă ritmuri moderne şi care au introdus în repertoriul clasic al trupei piese importate din cinematografia indiană, europeană ("Underground") şi chiar din muzica americană.